Elkészült az épülete, és nincsen rajta a térképen, tulajdoni lapon?

 

 

Épület feltüntetési vázrajzot abban az esetben kell készíttetnie, amikor az elkészült épületre, épületrészre (bővítésre), vagy egyéb létesítményre (pl. garázs), az illetékes Önkormányzattól megkapta a jogerős használatbavételi engedélyt. A használatbavételi engedélyen az Önkormányzat fel is szólítja a tulajdonost erre a kötelezettségére.


Abban az esetben, ha engedély nélkül készült el az épülete vagy nem az építési engedélynek megfelelően, fennmaradási engedélyt kell megkérni az Önkormányzattól.


Előfordulhat hogy Ön olyan épületet szeretne feltüntettetni, amely már igazolhatóan 10 évnél régebben elkészült, de nincs meg a használatbavételi engedélye, szintén az Önkormányzathoz kell fordulnia, és erről a tényről egy igazolást kell kérnie.

Amennyiben rendelkezik fenti dokumentumok egy eredeti példányával, akkor kell földmérőt hívnia.

A földmérő beméri az épületét, épületrészét vagy egyéb létesítményét. A mérés csak kívül történik, az épületbe, nem kell bemenni.


Elkészíti a szükséges dokumentációt, amit lead az illetékes Földhivatalba. A dokumentáció mellékletét képezi a fent említett jogerős használatbavételi engedély, fennmaradási engedély vagy igazolás.

 

Sajnos ahhoz, hogy épületét bejegyezzék az ingatlan nyilvántartásba (fel kerüljön a térképre és a tulajdoni lapra), ki kell töltenie egy ingatlan nyilvántartási kérelmet, valamint eljárási díjat kell fizetni.(Nem a földmérési munka része)


Célszerű az eljárási díjat és a kitöltött ingatlan nyilvántartási kérelmet átadni a földmérőnek, aki Ön helyett eljár a Földhivatalba, így Önnek nem kell sehova elfáradnia.

 

Amennyiben a telek tulajdonosa és az épület tulajdonosa eltérő (pl. osztatlan közös tulajdonban lévő telken az egyik tulajdonos épít házat), akkor az épületet ki kell emelni önálló tulajdoni albetétre.
Ebben  az esetben azonban Önnek egy ügyvéd által készített földhasználati szerződést is mellékelni kell.